L'origen exacte del gaspatxo és incert, ja que és una recepta que ha evolucionat al llarg dels segles. Es creu que té les seves arrels en la cuina àrab i es va originar en el sud d'Espanya, on els agricultors i pagesos necessitaven un menjar fred i refrescant per a resistir la intensa calor de l'estiu.
El gaspatxo originalment es feia triturant pa, all, oli d'oliva i vinagre amb aigua i sal. A aquesta mescla se li afegien hortalisses com a tomàquet, cogombre, pebrot i ceba, que estaven fàcilment disponibles a la regió. Tot es barrejava i servia fred, la qual cosa ho convertia en una opció refrescant i nutritiva per als treballadors agrícoles.
Amb el temps, la recepta va anar evolucionant i adaptant-se als ingredients locals i les preferències regionals. Per exemple, en algunes zones s'agregava més tomàquet, mentre que en unes altres es preferia més cogombre o pebrot. També se li afegien herbes i espècies per a realçar el sabor.
Avui dia, el gaspatxo és una sopa freda molt popular en tota Espanya i en moltes altres parts del món. S'ha convertit en una recepta versàtil i cada xef o família pot tenir la seva pròpia versió. A més, amb els avanços tecnològics, s'ha fet més fàcil preparar-ho amb l'ajuda de liquadores i batedores.
En resum, el gaspatxo és una recepta tradicional espanyola que ha evolucionat al llarg del temps, i avui dia és apreciada com una deliciosa i refrescant sopa freda a tot el món.